Tuesday, December 10, 2013

VIRSA - Start Up Farms India

The SUFI IT Park (StartUp Firms IT Incubator) is a project executed by Design Atelier Urbis of New Delhi, India. The conceptual process for the design of the SUFI IT Park was aimed to create an integrated unity through the articulation of the different form components, understanding the building as a volume and not as independent facades. This approach leads to a composition of added regular elements, represented by the cantilevered verandas, tied up together by the large parapet crowning the entire complex. Apart from adding aesthetic value, this frame gives protection and privacy to the users from the other surrounding buildings and from the strength of the undesirable sun. 

Set on a South-North orientation, massive volumes of the staircases anchor the whole building, and the various elements. The modern glass and stucco insulated fa├žade is at the same time avant-garde in its expression and fits into the industrial surroundings. Preferring to integrate active and passive technology over decorative articulation, the design stands in purposeful contrast to the local Indian traditions.

Combining circular, triangular and cubical forms, the plan makes a play on the possibilities of discovering unique geometries to shape Interior spaces. With the added symbolism of color - green for the ground, blue for the sky, etc., the design visually tie the building to its environment and location. Entry and exit is from the front allowing for the creation of an "island" form set in greenery.

The Climatic features and technology interventions for the building utilities design are included to achieve a sustainable building performance. Technology is utilized to maximize energy efficiency using Chilled beam convective air-conditioning, with treated fresh air units addressing issues of stale air in the work spaces. Jet fans are used for ventilation of basements reducing energy requirements. LED lighting and high efficiency light fixtures provide glare free lighting at the worktable with day light/occupancy based sensors allowing zoned control and two way reflected lighting in the offices. Energy performance of the building was done after completion, and the results demonstrated a 28 % energy saving on the base case, without much struggle and investments.

No comments:

Post a Comment