Friday, August 16, 2013

Chimes, Gurgaon: Experience Nature Within The Spaces Of The Building

The architecture of the Chimes Building, Gurgaon symbolizes life inside the building and one can experience nature within the spaces of this building. The design of the building takes care of issues like sustainability, sociability, making room for nature, and program flexibility. A novel solution for a multi-tenanted office building with floor plate size flexibility to create a mix of tenants from various service sectors and industries, Chimes becomes a public space that is accessible and thrives at all times of the day and night.

Each floor of the building was envisioned to organize as potentially heterogeneous open-plan environments that can be combined or be separated by user requests with controlled indoor environments and amenities to suit a variety of needs for large and small businesses organized to share common community resources set up in the building. Not surprisingly, this has created a high profile address!

To maximize the use of green spaces and the views from within and outside and make use of the ground, otherwise lost to building footprint, the design places the gardens around glass-lined movement corridors and Staircase cores. You feel close to nature even when you are inside. The symbolism of the landscape and the architectural artifact are intended to enliven the whole ensemble. When you move through the spaces of the building, lift lobbies, holding areas, social spaces, cafeteria and reception which are located along the way, you realize that design has brilliantly used the idea of diverse experience of graded light and shaded spaces, landscape variation to include plant and animal life (etched into the stone surfaces), air, earth, and water as part of each of the pauses and transition experiences.

The architecture is used to develop the building marked by energy efficiency, operational convenience, low operational cost and optimized investment costs. It focuses not only on the façade, sun shading, and lighting details but above all, also on minimizing the energy consumption of the building while optimizing natural light consumption. The building is glazed on the benign North face and on shaded facades with higher performance glass responsive to the conditions. On exposed and direct heat receiving faces a solar façade of small openings set up high on the floor allow less direct heat and maximizes penetrations of light into the plate.

The building consists four interconnected floor plate blocks of varied size and scale organized around climate-modifying, natural-light-giving courtyards. These floor plates are independently equipped with amenities/facilities for all modern office requirements.

No comments:

Post a Comment